Békés válás, de hogyan?

Válni szeretnénk, eldöntöttük. Fontos számunkra a békés válás. Hogyan fogjunk hozzá? A válással érintett emberek többsége életében csak egyszer válik, tehát érthető módon nincs tapasztalatunk az ilyesmiben.

A válásra is igaz az, ami a legtöbb más folyamatra az életünkben, hogy ez is csak egy olyan megoldandó helyzet amiben sokkal jobban helyt tudunk állni, hogyha van gyakorlatunk benne.

Békés válás? Pár padon...

Létezik békés válás?

Az első válás olyan, mint mikor az ember vizsgázni vagy állásinterjúra megy. Az első vizsgánál, állásinterjúnál dadogunk, borzalmasan izgulunk, fogalmunk sincs, hogy mire számíthatunk, nem tudjuk, hogy az általunk mondottaknak milyen hatása lesz majd az egész folyamatra.

Amikor az ötvenedik vizsgánkra vagy állásinterjúnkra megyünk, akkor már egész más a helyzet. Nem félünk, mert tudjuk mire számíthatunk, magabiztosak vagyunk, mert ismerős terepre készülünk, pontosan tudjuk mi fog történni, ezért összességében sokkal jobban is teljesítünk, mint az első alkalommal, úgy érezzük, hogy különösebb meglepetés nem érhet minket.

Békés válás? Pár padon, tóparton.

Utólag megbánjuk

Talán mindenki ismeri az érzést, amikor a fejünket csóválva azt mondjuk, hogy:

  • “Ha ezt annak idején tudtam volna, akkor mindent egészen másként csináltam volna…”
  • ”Ha tudtam volna , hogy a bíróság által hozott ítéletben leírt kapcsolattartás módja ennyire megviseli a gyerekemet, akkor biztosan nem így jártam volna el.”
  • ”Ha tudtam volna, hogy egy vagyonmegosztási per ilyen sokáig elhúzódik biztosan nem vágok bele…”

Ez csak a töredéke azoknak a mondatoknak, amiket az ügyfelektől hallani lehet egy válási folyamat végén.

Díjaink
dr. Farkas Dorottya, Mediátorpont

A válási szakértelemről

Az élet nagyon sokrétű, tele rengeteg információval. Legtöbben csak egy pici területen mozgunk magabiztosan. Ez általában az a szelete az eseményeknek, amiben nap, mint nap részt veszünk. Ilyen például a munkánk (az adott szakterületen képzettek és rutinosak vagyunk, hiszen minden nap ezzel foglalkozunk, legyen szó bármilyen munkáról), a család körüli teendők elintézése, a gyermekek nevelése, idős rokonaink gondozása, stb…

Akkor ezzel most azt szeretném mondani, hogy váljunk gyakran, hogy rutint szerezzünk benne? Véletlenül sem. ?

Foglaljon időpontot

Válni szeretne? Nem tudja hol kezdje? Segítünk.

Azt szeretném mondani, hogy válás előtt keressünk olyan szakembert akinek van rutinja a témával kapcsolatban, aki el tudja mondani nekünk, hogy hogyan működik a bíróság, mert járt ott. Aki látott már párokat elválni és személyes tapasztalatai vannak arról, hogy hogyan zajlik egy válási folyamat.

Aki át tudja adni nekünk azokat a hasznos információkat amikre szükségünk lehet egy válás során, azért, hogy elsőre is magabiztosan tudjunk viselkedni egy olyen élethelyzetben, amiben előtte sosem voltunk, amiben nincs tapasztalatunk.

Válni lehet sokféleképpen, nem mindegy, hogy milyen utat választunk. Sok pár választja a mediációt világszerte egy válás során, ezzel elkerülve az évekig húzódó peres eljárásokat. Mielőtt belevágna, tájékozódjon, kérjen információt, ne sodródjon az árral! Döntsön ön a saját ügyében!