Bontóper

A bontóper mindenki által ismert hétköznapi elnevezése a válóper. A bontópert nem lehet elkerülni, Magyarországon hivatalosan csak bíróság választhatja el a feleket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy személyesen legalább egyszer mindenképpen meg kell jelennünk a bíróság épületében – amennyiben mi indítottuk a bontópert.

Az alperesnek – aki a házastársunk – nem kötelező személyesen megjelennie a bírósági tárgyaláson. Természetesen itt is van lehetőség arra, hogy ügyvédet bízzunk meg ügyünkben, aki képviselhet minket a tárgyaláson. Köztudott azonban, hogy a bírók a bontóperekben nem igazán szeretik, ha a válófélben lévők nincsenek személyesen jelen.

A Mediátorpontnál azon dolgozunk, hogy a válás előtt állók stressz nélkül, felkészülten, felesleges kiadások nélkül, megfizethető költségek kifizetése után tudjanak részt venni a házassági bontóperben.

Kúria - a válóper költségei a bíróságon

A személyes megjelenés fontos a bíróságon

A házassági bontóper egy személyi állapotot érintő per, és az ilyen perekben a bíróknak fontos, hogy személyesen is meg tudják hallgatni az ügyben érintetteket. Akkor tudnak nyugodt szívvel, megalapozott döntést hozni az adott perben, ha hiteles, első kézből szerzett információkat kapnak.

Azok a bontóperek, ahol személyesen nem jelennek meg a felek, akár évekig is elhúzódhatnak, és könnyen személytelen, jogi képviselők által vívott csatározássá válhatnak.

Időpontfoglalás
Bontóper - Kúria bejárat

Válás formái – közös megegyezés vagy tényállásos bontás

Mediátorokként mi a közös megegyezéses válás hívei vagyunk, egyáltalán nem támogatjuk a tényállásos bontást. Közös megegyezéssel akkor válhatunk, ha a bíróság előtt rendezendő kérdésekben egyetértés van közöttünk, tehát ugyanazt állítjuk.

mediáció során ezeket a járulékos kérdéseket segítünk rendezni. Közös megegyezés esetén a bíró nem fogja feltárni a házasság megromlásához vezető okokat, ami – véleményünk szerint – nem is tartozik a bíróságra.

Kérdése van? Írjon nekünk!
A bontóper célja

A bontóper célja

Az eljárás voltaképpen arról szól, hogy jogilag rendezzük a házastársunkkal töltött együttélés évei alatt létrejött közös ügyeket. A közös ügyeket, amelyek már nem közösek miután megszakadt közöttünk a gazdasági, érzelmi és testi kapcsolat.

Bármilyen hihetetlen is, de a bontóper nem arról szól, hogy legyőzzük a másikat és a mi akaratunk érvényesüljön a másikéval szemben. Alapvetően ez a közös múlt technikai lezárása. Az nagy kérdés, hogy miért érzik sokan, hogy ez egy alkalom és lehetőség arra, hogy most győzedelmeskedjenek volt párjukon és még egyszer utoljára revansot vegyenek. A Mediátorpont eddigi tapasztalatai alapján ez a hozzáállás “tökéletes zsákutca” az ügy hatékony megoldásának szemszögéből.

Tárgyalóterem

A bírói szerep

Amennyiben valamelyik kérdésben nincs egyetértés férjünkkel vagy feleségünkkel és ez a bíró számára nyilvánvalóvá válik, akkor bajban vagyunk. Ilyen esetben ugyanis a bíró le fogja folytatni a bizonyítási eljárást. Ez pedig mindenképpen egy hosszabb folyamat lesz.

A bírónak el kell döntenie, hogy kinek a kérését fogja határozattal jóváhagyni, ez pedig körültekintő és alapos munkát kíván – ami időbe telik. Kérdés az, hogy tényleg a bíróságra szeretnénk-e járni (akár két éven át), úgy, hogy közben fogalmunk sincs arról, hogy az egész procedúra végén nekünk fog-e igazat adni a bíró. Akinek rosszul áll a szénája az pedig különböző „trükökkel” könnyedén elhúzhatja az eljárást. Így fordulhat elő az, hogy a közös gyermek a per megindításakor 1 éves, a per végén pedig 5. Az ilyen helyzetektől óva intenénk mindenkit.

Időpontfoglalás
Kúria bejárata

Kell-e ügyvédi képviselet egy bontóperben?

Jogász-mediátorként azt mondhatjuk, hogy egy közös megegyezéses válás esetén nem szükséges az ügyvédi képviselet. Azt látjuk, hogy sok ember fél a bírósági tárgyalóterembe egyedül belépni, és csak ezért adnak meghatalmazást ügyvédeknek. Ez érthető, mert ez egy ismeretlen terep a legtöbbek számára, viszont nem szabad elfelejteni, hogy tetemes költségekkel járhat egy-egy ilyen megbízás.

A realitás viszont az, hogy amennyiben a felek között egyetértés van, ott a jogi képviselők szinte meg sem szólalnak az egész tárgyalás alatt. Voltaképp a jelenlétükkel biztosítják ügyfelük lelki nyugalmát arra a 15-20 percre. Igen, egy problémamentes válás megközelítőleg ennyi ideig tart.

Kérdése van? Írjon nekünk!