dr. Farkas Dorottya

dr. Farkas Dorottya jogász-mediátor vagyok – a Mediátorpont irodájának vezető mediátora. Fő profilunk a válás, vagyonmegosztás és gyermekelhelyezéssel kapcsolatos megállapodás, a válás beadásának segítése. A mediáció segítségével a válás gyorsabb, kíméletesebb és lényegesen olcsóbb mint a hosszantartó pereskedés.

Irodánk azért speciális, mert a mediátori tevékenység jogi végzettséggel és komoly bírósági tapasztalattal párosul. Engedje meg, hogy ezzel pénzt, időt és energiát spóroljunk meg Önnek. Tapasztalatunk szerint, minél hamarabb kezdünk el együtt dolgozni, annál nagyobb eséllyel születik megállapodás a felek között. Ne halogassa ezt a döntést, foglaljon most időpontot egy előzetes tájékoztatásra!

Szakmai tapasztalat, továbbképzések

Jogi pálya

Jogi diplomával 2011 óta rendelkezem. Ügyvédjelölti éveim alatt lehetőségem volt egészen közelről megfigyelni azt, hogy a peres eljárások miképpen hatnak az emberek életére. El kell mondjam, hogy nagyon szerettem a tárgyalótermet, szakmai szemmel nézve végtelenül izgalmas ami ott bent történik. Mindig lenyűgözött az az észjáték amit a jogászok vívnak egymással a bíróság falai között. Éppen ezért maximálisan megértem azokat a kollégákat, akik életük hivatásának az ügyvédi pályát válaszották.

Ahogy egyre többet jártam bíróságra, azt vettem észre, hogy az ítélethirdetéseken már csak mi (jogászok) vagyunk lelkesek, hiszen – kisarkítva a szituációt – kiderül, hogy végre jól végeztük-e a munkánkat, megnyertük-e a pert. Nem tudom elmondani, hogy ez mennyire izgalmas.

Nagyon szívszorító volt azonban látni az ügyfeleket, akik az esetek 90%-ában már egyátalán nem voltak ilyen lelkesek – még akkor sem, ha történetesen pert nyertek. Mi is áll a valóságban egy ilyen győztes per mögött? Sokszor évekig tartó bíróságra járás, iszonyatos anyagi ráfordítás, rengeteg idő és energia, megszámlálhatatlan álmatlan éjszaka és stresszes hónap, megromlott és ellenségeskedésbe fordult kapcsolatok, jóvátehetetlen bántások, fizikai állapot romlás.

Ügyvédjelölti éveim alatt az járt folyton a fejemben, hogy hogyan lehetne az ilyen ügyekben TÉNYLEG segíteni, rendezni a felek között a konfliktust, hogy ne kerüljön sor a pereskedésre, válásra, vagy megkönnyíteni a válást, ha már nincs esély az együttmaradásra…

Az Igazságügyi Minisztérium által T/002614 nyilvántartási számon regisztrált mediátorként a munkám mellett folyamatosan szakmai továbbképzéseken veszek részt, hogy a lehető leghatékonyabban és naprakészebben tudjam segíteni a hozzám fordulókat.

dr. Farkas Dorottya, mediátor

  

Mediátori pálya – dr. Farkas Dorottya

Egy tárgyalóteremben döntöttem el, hogy mediátorként szeretnék dolgozni. Úgy éreztem, hogy nekem, mint fiatal, szakmája iránt elhivatott jogásznak, szakmai sikerként nem arra van szükségem, hogy pert nyerjek az ügyfeleknek, hanem arra, hogy azt lássam a szemükben, hogy még ha csak egy kicsivel is, de könnyebbé tettem az életüket. Azt szerettem volna látni, hogy nem egy újabb követ rakok a nyakukba, amit cipelhetnek a már meglévők mellett, hanem megoldást nyújtok arra, hogyan szabaduljanak meg a már meglévő terheiktől.

Ügyvédjelöltként sok peres ügyben vettem részt és a fenti elhatározásom csak erősödött az évek alatt. Ezért amint lehetőségem volt rá mediátori képesítést szereztem és főállású mediátorként kezdtem dolgozni Budapest Főváros Kormányhivatalának Igazságügyi Szolgálatánál. A hivatalban töltött idő alatt a legkülönfélébb ügyekkel, több száz emberrel és üggyel találkoztam, az esetek 90%-ában sikerült megállapodáshoz segíteni a hozzám forduló ügyfeleket.

Munkám során az elsődleges célom, NEM a megállapodás minden áron történő létrehozása, hanem az, hogy a felek között kialakult konfliktust, vitás helyzetet közösen feloldjuk, az elmérgesedett viszonyt elviselhetővé tegyük, az együttműködésre/együttélésre alkalmas légkört a felek között megteremtsük. Amennyiben ez megvalósul, a megállapodás létrejötte a mediáció pozitív hozadéka lesz.

Nem minden esetben lehet megállapodást kötni, de az esetek 85 százalékában igen. Munkám során érdekes és fontos tapasztalat volt számomra az, hogy azokban az ügyekben, ahol a feleknek nem sikerült megállapodást kötniük egymással nem hallottam egy alkalommal sem, hogy bármelyik fél azt mondta volna, hogy megbánták azt, hogy mediáción vettek részt vagy, hogy felesleges volt eljönniük. Peres ügyben viszont nagyon sokszor hallottam már ügyfelektől (alperesi és felperesi oldalról egyaránt), hogy kár volt megindítani a pert és, hogy bárcsak meg tudtak volna állapodni egymással valamilyen egyéb módon.

 

Út a tárgyalóterembe

Az ügyfeleinknek általában nincs idejük konfliktusaik kezelésére, mert a családért, munkahelyért, életben maradásért folytatott mindennapos küzdelmük teljes mértékben leköti energiáikat és figyelmüket. Legtöbbször csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor a nem kezelt, vagy nem megfelelően kezelt konfliktusaik okozta helyzet már annyira elviselhetetlenné válik, hogy emiatt nem tudnak helyt állni a munkahelyükön, a családjuk pedig kezd szétesni.

Ilyenkor sokan úgy érzik, hogy kényszerpályára kerültek, és az egyetlen kiút válsághelyzetükből a bíróságon át vezet. Ekkor még nem tudják, hogy a vita bírósági lezárására sokszor éveket kell várni, legtöbbször pedig nem is azzal az eredménnyel zárul az eljárás, melynek reményével pert indítottak.

A pereskedés lelki hatásai

A pereskedést kiváltó problémákra ilyenkor újabb komoly lelki terhek kerülnek. Nincs olyan nap, hogy ne jutna eszükbe, hogy mi lesz a következő tárgyaláson, vagy hogy vajon milyen beadványt fog legközelebb előterjeszteni a másik fél, és hogy ők maguk, hogyan bizonyítják majd saját igazukat, hogy a bíróság a végén számukra kedvező ítéletet hozzon. A hosszú procedúra alatt a felek között a viszony teljesen elmérgesedik, mindenki kivetkőzik magából, és már-már életcéllá válik a másik fél tönkretétele.

Senki nem enged, hiszen akkor azt a látszatot keltené vitapartnerében, hogy gyenge és ez megengedhetetlen, ezért a már mindkét fél számára ésszerű egyezség megkötését is helyből elutasítják a felek. Az egészségükben gyakran visszafordíthatatlan károsodás következik be, hiszen a felek éveken át tartó, folyamatos nyomás alatt élnek, napi szinten emésztik magukat, a szervezetük folyamatosan készenléti állapotban kénytelen működni.

Mindez azért, hogy sok év pereskedés után, egy esetleges, ám gyakran előforduló kedvezőtlen bírósági ítélet olyasmire kötelezze a feleket, amit igazából egyikük sem szeretett volna.

dr. Farkas Dorottya motivációja

Tudomásul kell vennünk, hogy konfliktusok mindig is voltak és a jövőben is lesznek. Nem kérdés, hogy vitáinkat nem söpörhetjük a szőnyeg alá, mert amíg azok valamilyen úton nem rendeződnek, súlyosan ránk fognak nehezedni.

A döntés és a lehetőség mindenki kezében ott van, hogy megválassza, milyen úton kívánja rendezni konfliktusait.  A legjobb alternatív vitarendezési mód a mediáció. Ebben maximális segítséget nyújtunk Önnek.


Idõpont foglalás

Ügyfélfogadás kizárólag előzetes időpont egyeztetést követően! A foglalt időpontot megelőző 24 órán belül történő lemondás esetén a szolgáltatás teljes díját ki kell fizetni. Kérjük, válasszon szolgáltatást, és foglaljon időpontot a lenti űrlap segítségével.

Loading...