Elválás - ketten kellünk a mediációhoz

„Én szeretnék mediációt, de a párom hallani sem akar róla… Tudom, hogy az elválás miatti mediációhoz ketten kellünk, mit tegyek? Nem hajlandó eljönni. Sőt… Sehova sem szeretne már közösen elmenni!”

Gyakran keresnek meg minket kétségbeesett ügyfelek azzal, hogy az elválás miatti körülmények rendezéséhez, a párkapcsolati vagy egyéb jogvitájuk lezárása érdekében szeretnének részt venni egy közvetítői eljárásban, de a párjuk vagy az ügyben érintett vitapartnerük vonakodik ettől.

Hogyan győzzük meg a másikat?

Első lépésként őszintén elmondhatjuk párunknak vagy vitapartnerünknek, hogy a mediáción azért szeretnénk részt venni, hogy pontot tegyünk végre a régóta elhúzódó vagy az éppen kirobbant vitás ügyünkre. Szeretnénk megoldani a mindkettőnket nyomasztó konfliktust.

Sokan azért vonakodnak a mediációtól, mert nem hallottak még róla, nem ismerik. Az őszinte és nyílt kommunikáció ilyenkor sokat segíthet. Kérjük meg, hogy mindenféle kötelezettség nélkül látogasson el a Mediátorpont vagy a Válásfórum weboldalra és tájékozódjon róla, hogy mi is az a mediáció. Ismerjen meg minket és azt, hogy miről is szól egy közvetítői eljárás.

Ezeket nem mondjuk...

Ne akarjunk azonnali választ kicsikarni belőle, adjunk neki időt arra, hogy átgondolja a mediáció lehetőségét. Lehet, hogy napokra vagy akár hetekre van szüksége ehhez. Amennyiben még ezek után is húzódozik az eljárástól, akkor kérdezzünk rá, hogy milyen más építő módon szeretné megoldani a kialakult vitás helyzetet (itt már írtunk arról, hogy a pereskedés miért nem célravezető a legtöbb elválás esetében). Ha nincs más, jobbnak tűnő ötlete, akkor ismét megemlíthetjük a mediáció lehetőségét.

Hogyan segítünk mi a kapcsolatfelvételben az elválás során?

Második lépésként megkérhet minket, hogy vegyük fel a kapcsolatot vitapartnerrel és járjunk el annak érdekében, hogy ő is részt vegyen a mediációs eljárásban. Ebben is szívesen segítünk.

Tájkoztassuk párunkat vagy vitapartnerünket, hogy amennyiben a peres eljáráson gondolkodik, akkor is érdemes a mediációt megkísérelni, mert a a közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. törvény 36. § (1) bekezdése kimondja, hogy a közvetítői eljárásban létrejött megállapodás nem érinti a feleknek azt a jogát, hogy a vitás ügyben igényüket bírósági vagy választottbírósági eljárás keretében érvényesítsék. Tehát senkinek nincs vesztenivalója.

Amennyiben sikerül megegyezni, akkor elkerülnek egy bizonytalan kimenetelű peres eljárást.

A megkeresés költségmentes!

Ha csak az egyik fél kezdeményezi az eljárás lefolytatását, a közvetítő közreműködhet abban, hogy a többi fél a kezdeményezéshez csatlakozzon.

A közreműködésért ellenérték nem állapítható meg.

Részlet a közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. törvény 23.§ (1) bekezdéséből

Ketten kellünk!

A mediáció önkéntes eljárás, tehát senkit nem lehet rákényszeríteni, hogy részt vegyen benne. Amiben viszont biztosak lehetünk az az, hogy hosszú távon senki nem szeret egy nézeteltérés miatti elhidegült, feszült légkörben vagy bizonytalanságban élni. Az elválás miatti egymással való küzdelem helyett mindenki szívesen fordítaná energiáit más, pozitív dolgokra.

Mediátorpont csapata a fenti ügyekhez hasonló helyzetekben is szívesen nyújt segítséget. Vegye fel velünk a kapcsolatot.