Médiamegjelenések

Ezen az oldalon a szakmánkba vágó médiamegjelenések linkgyűjteménye található, a válás közös megegyezéssel, a házasság felbontása békés úton, a konfliktuskezelés és mediáció témakörökben.

Ezekkel az írásokkal, interjúkkal, publikációkkal az volt a célunk, hogy minél több emberhez eljusson a mediáció, mint modern, kulturált és gyors vitarendezési mód. A saját videóink gyűjteménye itt található, a blogban pedig a saját írásainkat olvashatja el.

Interjúk, cikkek mediáció és válás témakörben

A gyerektartás jogi fogalma

Kinek kedvez az új válástörvény?

Az irodámba érkező szülők nagy része már az első beszélgetés során leszögezi, hogy szeretne közös szülői felügyeletet… A legtöbben úgy élik meg, ha valamelyik szülő gyakorolja egyedül a szülői felügyeleti jogokat, mintha ezzel egy bélyegzővel rányomták volna a közös gyermekük homlokára…Dr. Farkas Dorottya írása.

INDEX.HU- Kinek kedvez az új válástörvény?
Szülői felügyelet - harc a gyerekért

Január, válás - hogy állj hozzá?

Az ünnepek után sokan jutnak arra az elhatározásra, hogy lezárják régi kapcsolatukat, és új életet kezdenek. Nem mindegy, hogyan teszik ezt, mert válni is sokféleképpen lehet. Dr. Farkas Dorottya ügyvéd, válási mediátor nyolc pontban összefoglalta, hogyan könnyítheted meg ezt a nehéz folyamatot.

WMN.HU- Teljes cikk

Johnny Depp - Amber Heard pere

Johnny Depp és Amber Heard perétől hangos a külföldi és hazai média, a tárgyalásról készült videók elárasztották a közösségi média oldalakat. A perben a két sztár kiteregeti a szennyest. Sok esetben akkora sérelem gyűlik fel az egyik fél oldalán, ami egy idő után egyszer csak kirobban. Erről beszélgettünk az RTL Reggeli műsorában.

RTL Reggeli – videó
Médiamegjelenések - TV2 Mokka

Bill Gates válásáról

2021.05.11. Bill és Melinda Gates válásáról beszélgettünk. Dollármilliárdok forognak kockán. Úgy tűnik, a gazdag amerikai házaspár válását nem “rontotta el” a nagy vagyon, sikerül békésen válniuk. A TV2 Mokkában dr. Farkas Dorottya ügyvéd-mediátor az ügy kapcsán a magyarországi vagyonmegosztásokról is beszélt röviden.

TV2 – Mokka – Bill Gates válása
Válóokok Somával

Válásról Somával

Soma Mamagésa és dr. Farkas Dorottya válási mediátor a Mokkában beszélgettek az országot megindító “Norbi-ügyről”. Soma Mamagésa elárulta, örül neki, hogy Norbi felhozta a témát, mert érdemes róla beszélni, hiszen tévképzetek vannak a fejekben. Dorottya szerint egy válás mögött mindig több ok áll…

TV2- MOKKA videó
Gyermekeink ára

Gyermekeink ára

A Jogász adásában kiemelten foglalkozunk a gyermektartás kérdésével. Milyen szabályok vonatkoznak a kiskorú gyermekek tartására és milyen kötelezettségek vonatkoznak a szülőkre? Milyen módja van a gyermektartásnak? Sok érdekes kérdés, melyek megválaszolására dr. Farkas Dorottya válási mediátor segített.

FIX TV – JOGÁSZ videó
Gyermekeink érdeke

Gyermekeink érdeke

Egy válás során nagyon fontos, hogy a gyerekek miként élik meg a válást. Szülőként tudnunk kell, hogy gyermekeinknek megkönnyíthetjük, de meg is nehezíthetjük ezt az időszakot. A FIX TV Jogász című műsorában kiemelten foglalkoztunk ezzel a témával, Erdei Tamás beszélgetett dr. Farkas Dorottya mediátorral.

Újrakezdés válás után - I. rész

Újrakezdés válás után - hogyan csináljuk? I. rész

A válás utáni újrakezdés senkinek sem egyszerű. Dr. Farkas Dorottya válási mediátor a Fem3 Cafe vendégeként beszélt a sajnos sok embert érintő problémáról. A szakértő elmondta, melyek azok a helyzetek, amelyekre ha odafigyelünk, megkönnyíthetjük a válás utáni időszakot.

FEM3 CAFÉ – videó
Újrakezdés válás után - hogyan csináljuk?

Újrakezdés válás után - hogyan csináljuk? II. rész

A Fem3 Cafe-ban Czető Rolanddal beszélgetett Dr. Farkas Dorottya válási mediátor. A téma a válás utáni újrakezdés volt. A szakértő hasznos tippeket osztott meg a témával kapcsolatban, például azt is elmondta, miért fontos kezdetben csak a tényekre szorítkozva kommunikálni volt kedvesünkkel.

FEM3 CAFÉ – videó
Extrém válóindokok - egy papagáj miatt...

Extrém válóindokok: egy papagáj miatt...

A Mokka a TV2 közéleti témákkal foglalkozó reggeli műsora. Itt beszélgettünk az amerikában előforduló extrém válóindokokról és arról, hogy Magyarországon mik az előforduló extrémnek mondható válási okok. Vendégek: Németh Erzsébet szociálpszichológus és dr. Farkas Dorottya válási mediátor.

Mediáció - út az egyezséghez

Mediáció: út az egyezséghez

A Jogász legújabb adásában a mediáció számos előnyével foglalkozunk, aminek segítségével időt és energiát spórolhatunk meg. Beszélünk a sokak által nem ismert egyezségi kísérletre idézésről, aminek hatalmas előnye, hogy a vitás felek mediációt követően egy nemperes eljárás során, 15.000,-Ft-os illetékkel rendezhetik vagyoni, vagy egyéb jogvitás ügyeiket.

FIX TV – JOGÁSZ videó
Erőszakmentes kommunikáció 2

Erőszakmentes kommunikáció II.

A FIX TV Jogász adásában folytattuk az erőszakmentes kommunikációról szóló beszélgetésünk Erdei L. Tamással. Ez egy olyan jelenség, amellyel minden nap találkozunk és sokan szenvedünk is tőle. Lehet-e, és hogyan tudunk változtatni a kommunikációnkon? Milyen változást hozhat életünkben az, ha megtanulunk kérni és megköszönni dolgokat egymásnak?

FIX TV – JOGÁSZ videó
Anya, apa, új partnerek

Anya, Apa és az új partnerek...

Amikor két elvált szülő új családot alapít, elkerülhetetlen, hogy a korábbi házasságból született gyerek/ek kialakítsák a viszonyukat az új partnerrel. A mozaikcsaládokban minden szereplőnek nehéz, a gyerekeknek azonban különösen embert próbáló. Ismét életből vett példákról mesél dr. Farkas Dorottya gyakorló válási mediátor.

Sértődés nélkül - WMN.HU

Sértődés és ítélkezésmentes kommunikáció otthon

Mindegyik párnál, akik megfordultak nálam, kivétel nélkül azt tapasztaltam: képtelenek úgy beszélgetni egymással, hogy ne minősítsék, ne vádolják egymást. Az erőszakmentes kommunikációnak vannak könnyen megtanulható technikái is, és ha ezt alkalmazzátok, biztosan nem okoztok a másiknak és magatoknak sem traumatikus élményeket. Egy kis odafigyeléssel jelentősen javítani lehetne a szakítási és a válási statisztikákon.

WMN.HU – Teljes cikk
Gyilkos szavak

Gyilkos szavak - Erőszakmentes kommunikáció I.

A Jogász adásában az erőszakmentes kommunikáció fontosságáról beszélgettünk Erdei L. Tamással. Egy mindennapi problémát kezdtünk el körbejárni, melynek a Jogász következő adásában érünk a végére. Valóban erőszakosan kommunikálunk egymással? Meddig megyünk el annak érdekében, hogy bebizonyíthassuk igazunkat a másiknak? Min érdemes változtatnunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

FIX TV – JOGÁSZ videó
Párkapcsolati nyűglődéseink - WMN.hu

Párkapcsolati nyűglődéseink - Mit mond a férfi és mit a nő?

Egy válási mediátor sokszor meghallgatja ugyanannak a történetnek a színét és a visszáját is. Gyakorlatilag mindkét fél ugyanazt mondja, csak a saját szempontjából nézve a dolgokat. A mediátor dolga az, hogy ezeket a nézőpontokat közelebb hozza egymáshoz. Most két nagyon jellemző, párhuzamos monológ következik. Mit hiányol egy férfi és mit egy nő? Az életből vett példákból szemezgettünk. dr. Farkas Dorottya mediátor írása

a válás sötét oldala

A válás sötét oldala

A házasság felbontása sokféleképpen megtörténhet. Nem mindegy azonban, hogy ki hogyan vág bele. A saját életünket tehetjük könnyebbé vagy éppen nehezebbé azáltal, hogy hogyan viselkedünk a válásunk alatt. Arról beszélget Erdei Tamás és dr. Farkas Dorottya válási mediátor, hogy milyen is az, amikor a válófélben lévők “fegyvert ragadnak” és hogy miért érdemes energiát fektetni a kulturált válásba.

FIX TV – JOGÁSZ videó
osztozkodas a válás során

Osztozkodási rémálom a válásnál

Aki már elvált, az tudja, hogy – az érzelmi kötelék elszakadása mellett – mennyire nehéz „ágytól-asztaltól” is megválni, és eldönteni, kié legyen az asztal, kié az ágy. Sok rémtörténetet hallottunk már a vagyonmegosztással kapcsolatban. A fájdalmat és a veszteséget nyilván nem lehet megspórolni, de a rémes helyzeteket el lehet kerülni. dr. Farkas Dorottya válási mediátor cikke.

WMN.HU – Teljes cikk
válás ünneplése

Egyre többen ünneplik válásukat

Tűzre dobta esküvői fotóját, így ünnepli a válását egy amerikai nő. A válás köré szervezett eseményeknek itthon is egyre nagyobb a keletje. A témában Dr. Farkas Dorottya válási mediátor és Petrus Márta író, coach és párterapeuta beszélt a Mokkában. Ez egy lazább hangvételű beszélgetés a válásról, kitekintés a nagyvilágba, hogy mások hogyan zárják le magukban a kapcsolatukat.

Mediációval a gyerek kevésbé sérül

Mediációval a gyerek kevésbé sérül

A válás – akármilyen okból is történik – szinte mindig egy borzasztóan nehéz, fájdalmas és hosszadalmas folyamat, amely a gyermekeket is erősen megviseli. A felek között gyakran elfajulnak a viszonyok, elmérgesednek a viták, ez azonban igen káros mind rájuk, mind a gyerekre nézve.

FEMINA.HU – Teljes cikk
fixtv-jogasz2

Lehet-e kulturáltan válni?

Erdei Tamással a FIX TV-ben arról beszélgettünk, hogy miként lehet békésen válni, ha már menthetetlenné vált házasságunk. Érdemes a mediációt választani egy hosszú peres eljárás helyett. Azt azonban kevesen tudják, hogyan is zajlik a válási mediáció, mi a szerepe a mediátornak, hogyan tud nekünk segíteni.

FIX TV – JOGÁSZ videó
fixtv-jogasz1_02

Válási mediáció - mi fán terem?

Mivel foglalkozik és milyen módszereket alkalmaz egy válási mediátor? A legtöbb ember még mindig keveri a mediációt a meditációval, pedig a párkapcsolati közvetítésnek nem sok köze van az elmélkedéshez. Arra keressük a választ, hogy melyik kultúrából származik a mediáció, milyen fajtái vannak.

Válás januárban - TV2 - Fem3 Café

Január: a válás hónapja

Az együttélési szándékunk az utóbbi 30-40 év során sokat változott. Régebben “ciki” volt válni, ma már egészen más a helyzet. Vajon miért van több válás januárban? Mi történik a válási mediáció során? Ebben a reggeli televíziós interjúban ilyen kérdésekről beszélgetünk.

TV2 – Fem3 Café videó
Válás a XXI. században

Válás a XXI. században

Ünnepek után nagyon sok pár dönt úgy, hogy mégsem együtt folytatják tovább. Ahogy körülöttünk minden, úgy a válás és annak lebonyolítása is változott az elmúlt években. Ez a cikkünk a XXI. századi válásról szól egy mediátor szemén keresztül. Így váltunk régen és most.

WMN.HU – teljes cikk
Válás ünnepek után

Sokan válnak ünnepek után

Két olyan időszak van az évben, amikor megnő a válások száma. Az egyik a közös nyaralás utáni, a másik a karácsonyt követő. Talán a sok együtt töltött idő, talán az ünnepekkel járó stressz teszi fel az i-re a pontot. Nők, férfiak vajon mi miatt hozzák meg a végleges döntést?

dr. Farkas Dorottya - velvet cikk

A párok nagyon sok esetben úgy érzik, mindenképp harcolniuk kell

Dr. Farkas Dorottya válási mediátorral arról beszélgettünk, milyen módszerekkel könnyíthető meg a válás folyamata úgy, hogy pereskedni sem kell közben. Hogy lehet egy ilyen kellemetlen élethelyzetből, mint a válás, a lehető legjobban kijönni? Tar Viktória interjúja.

VELVET – teljes cikk
A házasság felbontása - médiamegjelenések

Kényszermegoldások helyett: mediáció

Ma Magyarországon a házasságok negyven százaléka válással végződik. Lezárható például viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen egy kapcsolat ahelyett, hogy évekig kellene bíróságra járni. Dr. Farkas Dorottya válási mediátor vendégposztjában a hogyanokról beszél.

WMN – teljes cikk
dr. Farkas Dorottya jogász-mediátor, NLCAFE interjú

Így válhatsz el sárdobálás nélkül

Indulattól túlfűtötten, egy vagy több sikertelen megegyezési kísérlet után sokan könnyelműen perelik be házastársukat. Ez elsőre talán jó ötletnek tűnhet, ám a többség idővel ráébred, hogy a bíróság ítéletet hoz, nem pedig megváltást. Sokan fizikailag is belebetegszenek egy-egy ilyen peres eljárásba. De mi a másik út? Kempf Zita írása.

dr. Farkas Dorottya - NLCAFÉ interjú

Válás per nélkül, ami nem teszi tönkre egyik felet sem – van ilyen is

Mikor valaki eldönti, hogy válik, sok múlik azon, hogy kit talál meg a döntésével, mi az első tanács, amit hall. Tudomást szerez-e például arról, hogy létezik egy rövidebb út. Ha perre kerül a sor, akár három-négy évig is elhúzódhat a válás, ha azonban sikerül mediátor segítségével megegyezni, három hónap alatt vége lehet.

NLCAFÉ – teljes cikk
Dívány - a válást is lehet "jól" csinálni

A válást is lehet ˮjólˮ csinálni

Vannak már módszerek arra, hogy ha már vége is a házasságnak, legalább békében, párbeszéddel, nagyobb háborúskodás nélkül, és ebből fakadóan kevesebb sérüléssel történjen meg a két élet külön irányba fordulása. Ilyen a válási mediáció, amiről dr. Farkas Dorottya, a Mediátorpont vezető mediátora mesélt nekünk.

DÍVÁNY – teljes cikk
Woman Only cikk

Válásom mediációval! Sokan választják a mediációt a pereskedés helyett! Miért?

Ma Magyarországon nagyjából évi 19.000 párt választanak el. Nem kell sokat keresgélnünk ismerőseink között, hogy találjunk egy párt, akik elváltak, vagy épp válnak. Megkérdeztük dr. Farkas Dorottyát a Mediátorpont vezető mediátorát.

Nők Lapja Psziché - cikk

Lehetséges? Kulturált válás

Valóban nehéz higgadtan végigcsinálni életünk egyik legmegterhelőbb szakaszát úgy, hogy épp azt az embert érezzük ellenségnek, akire korábban a nehéz helyzetekben támaszkodtunk. A válási mediáció azonban egy lehetőség arra, hogy ne romokból kelljen újjáépíteni az életünket. Fekete Edina írása.

NŐK LAPJA – teljes cikk
dr. Farkas Dorottya - Válásinfo

Milyen egy jó válási mediátor, hogyan válasszunk mediátort?

A mediátor akkor hatékony és azzal segít, ha az eljárás szabályait kíméletlenül betartatva segíti hozzá ügyfeleit ahhoz, hogy a konfliktuskezelés végén elkerüljenek egy hosszú peres eljárást. Válási ügyekben kimondottan jó szívvel ajánlom kolléganőmet, akit kiváló válási mediátorként tudok bemutatni. Dr. Mészáros Ádám írása.

VÁLÁSINFO – teljes cikk
Válási kérdések - cikk

Válási mediátort – honnan, hogyan?

Ha tehetjük, akkor válasszunk olyan mediátort, aki már látott tárgyalótermet belülről. Miért fontos ez? A válás előtt tájékozódnunk kell arról, hogy mire számíthatunk, akár sikerül megállapodásra jutnunk, akár nem. Ilyen esetben pedig sokat segíthet nekünk, ha valós információkat kapunk egy bírósági eljárásról. Ennek a kívánalomnak leginkább a jogász-mediátorok felelnek meg.

Publikációk a házasság felbontása témakörben

Válás! Hogyan vágjunk bele? - Supervumen

Válás – hogyan vágjunk bele? A mediátor segít

Ma már nem az az egyetlen út, ha ügyvédhez fordulunk egy válás során. A válási témában keresgélve a válóperes ügyvéd kifejezés mellett sokszor találkozunk a válási mediátori szolgáltatással.

Mit csinál a válási mediátor valójában és miben tud segíteni nekünk?

Válás és tudatosság - Szupervumen

Válás és tudatosság – mit tehetek magamért?

A KSH adatai szerint 2016-ban (az utolsó teljes lezárt statisztikai évben) a válások a házasságkötések 40%-át tették ki.

A házasság felbontása minőségét egyértelműen javíthatnánk, ha pereskedés helyett mediációt veszünk igénybe.

Válási mediáció. Mit kell tudni róla? - Szupervumen

Válási mediáció – mit kell tudni róla?

Ha a válásunk során mediációt veszünk igénybe, érdemes néhány dologot tudni mielőtt a folyamatba belevágunk. Az ismeretlen szituációktól a legtöbbünk kényelmetlenül érzi magát. Épp ezért sokat segít, ha felkészülten érkezünk. Ebben a cikkben a mediációs ülésre történő lelki felkészülésről van szó.

Megegyezni vagy pereskedni? - Szupervumen

Megegyezni vagy pereskedni?

Mediátorként rendszeresen járok házassági bontóperekre. Az a tapasztalatom, hogy a házasság felbontása előtt állóknak nem igazán van reális képe arról, hogy mi is történik egy bírósági eljárás során. Ez megmagyarázza, hogy sokan miért vágnak bele olyan könnyelműen egy évekig elhúzódó pereskedésbe házastársukkal.

Szupervumen - Válás gyerekekkel

Válás csemetékkel, avagy kié legyen a gyerek?

Túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy a gyermekelhelyezési perek a legcsúnyább perek közé tartoznak. Nem ritka ezekben a peres eljárásokban, hogy a szülők elmeorvosi szakértői vizsgálatot kérnek a másik szülőre, bízva abban, hogy a szakértő megállapítja a vizsgált édesanya vagy édesapa gyereknevelésre való alkalmatlanságát.

Kinek van igaza? - Szupervumen

Én mondom, te mondod…de kinek van igaza? – mit mond a mediátor?

A mediációk során gyakran tapasztalom, hogy a párok úgy érkeznek, hogy már évek óta nem beszélgettek egymással, mert már nem tudnak beszélgetni. Amikor megkapják a szót, mindenki mondja a saját gondolatait, a saját elképzeléseit, úgy, hogy valójában egyáltalán nem kíváncsiak arra, hogy a másik mit és miért szeretne.

Krízisben a házasságom - Szupervumen

Krízisben a házasságom. Váljak vagy ne? Érdemes mediátorhoz fordulni

Rengeteg példát látunk magunk körül arra, ahogy közvetlen környezetünkben veszekednek a barátok, ismerősök.

Amíg nem velünk történik mindez, addig ezek a dolgok távolinak tűnhetnek. Ám átélni – az egészen más, a házasság felbontása komoly krízist eredményez az életünkben… Mégis mi a legjobb, amit tehetünk?