Médiamegjelenések

Ezen az oldalon a szakmánkba vágó médiamegjelenések linkgyűjteménye található, a válás közös megegyezéssel, a házasság felbontása békés úton, a konfliktuskezelés és mediáció témakörökben.

Ezekkel az írásokkal, interjúkkal, publikációkkal az volt a célunk, hogy minél több emberhez eljusson a mediáció, mint modern, kulturált és gyors vitarendezési mód.

Interjúk

dr. Farkas Dorottya - velvet cikk

A párok nagyon sok esetben úgy érzik, mindenképp harcolniuk kell

Dr. Farkas Dorottya válási mediátorral arról beszélgettünk, milyen módszerekkel könnyíthető meg a válás folyamata úgy, hogy pereskedni sem kell közben. Hogy lehet egy ilyen kellemetlen élethelyzetből, mint a válás, a lehető legjobban kijönni? Tar Viktória interjúja.

VELVET – teljes cikk
A házasság felbontása - médiamegjelenések

Kényszermegoldások helyett: mediáció

Ma Magyarországon a házasságok negyven százaléka válással végződik. Lezárható például viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen egy kapcsolat ahelyett, hogy évekig kellene bíróságra járni. Dr. Farkas Dorottya válási mediátor vendégposztjában a hogyanokról beszél.

WMN – teljes cikk
dr. Farkas Dorottya jogász-mediátor, NLCAFE interjú

Így válhatsz el sárdobálás nélkül

Indulattól túlfűtötten, egy vagy több sikertelen megegyezési kísérlet után sokan könnyelműen perelik be házastársukat. Ez elsőre talán jó ötletnek tűnhet, ám a többség idővel ráébred, hogy a bíróság ítéletet hoz, nem pedig megváltást. Sokan fizikailag is belebetegszenek egy-egy ilyen peres eljárásba. De mi a másik út? Kempf Zita írása.

dr. Farkas Dorottya - NLCAFÉ interjú

Válás per nélkül, ami nem teszi tönkre egyik felet sem – van ilyen is

Mikor valaki eldönti, hogy válik, sok múlik azon, hogy kit talál meg a döntésével, mi az első tanács, amit hall. Tudomást szerez-e például arról, hogy létezik egy rövidebb út. Ha perre kerül a sor, akár három-négy évig is elhúzódhat a válás, ha azonban sikerül mediátor segítségével megegyezni, három hónap alatt vége lehet.

NLCAFÉ – teljes cikk
Dívány - a válást is lehet "jól" csinálni

A válást is lehet ˮjólˮ csinálni

Vannak már módszerek arra, hogy ha már vége is a házasságnak, legalább békében, párbeszéddel, nagyobb háborúskodás nélkül, és ebből fakadóan kevesebb sérüléssel történjen meg a két élet külön irányba fordulása. Ilyen a válási mediáció, amiről dr. Farkas Dorottya, a Mediátorpont vezető mediátora mesélt nekünk.

DÍVÁNY – teljes cikk
Woman Only cikk

Válásom mediációval! Sokan választják a mediációt a pereskedés helyett! Miért?

Ma Magyarországon nagyjából évi 19.000 párt választanak el. Nem kell sokat keresgélnünk ismerőseink között, hogy találjunk egy párt, akik elváltak, vagy épp válnak. Megkérdeztük dr. Farkas Dorottyát a Mediátorpont vezető mediátorát.

Nők Lapja Psziché - cikk

Lehetséges? Kulturált válás

Valóban nehéz higgadtan végigcsinálni életünk egyik legmegterhelőbb szakaszát úgy, hogy épp azt az embert érezzük ellenségnek, akire korábban a nehéz helyzetekben támaszkodtunk. A válási mediáció azonban egy lehetőség arra, hogy ne romokból kelljen újjáépíteni az életünket. Fekete Edina írása.

NŐK LAPJA – teljes cikk
dr. Farkas Dorottya - Válásinfo

Milyen egy jó válási mediátor, hogyan válasszunk mediátort?

A mediátor akkor hatékony és azzal segít, ha az eljárás szabályait kíméletlenül betartatva segíti hozzá ügyfeleit ahhoz, hogy a konfliktuskezelés végén elkerüljenek egy hosszú peres eljárást. Válási ügyekben kimondottan jó szívvel ajánlom kolléganőmet, akit kiváló válási mediátorként tudok bemutatni. Dr. Mészáros Ádám írása.

VÁLÁSINFO – teljes cikk
Válási kérdések - cikk

Válási mediátort – honnan, hogyan?

Ha tehetjük, akkor válasszunk olyan mediátort, aki már látott tárgyalótermet belülről. Miért fontos ez? A válás előtt tájékozódnunk kell arról, hogy mire számíthatunk, akár sikerül megállapodásra jutnunk, akár nem. Ilyen esetben pedig sokat segíthet nekünk, ha valós információkat kapunk egy bírósági eljárásról. Ennek a kívánalomnak leginkább a jogász-mediátorok felelnek meg.

Publikációk a házasság felbontása témakörben

Válás! Hogyan vágjunk bele? - Supervumen

Válás – hogyan vágjunk bele? A mediátor segít

Ma már nem az az egyetlen út, ha ügyvédhez fordulunk egy válás során. A válási témában keresgélve a válóperes ügyvéd kifejezés mellett sokszor találkozunk a válási mediátori szolgáltatással.

Mit csinál a válási mediátor valójában és miben tud segíteni nekünk?

Válás és tudatosság - Szupervumen

Válás és tudatosság – mit tehetek magamért?

A KSH adatai szerint 2016-ban (az utolsó teljes lezárt statisztikai évben) a válások a házasságkötések 40%-át tették ki.

A házasság felbontása minőségét egyértelműen javíthatnánk, ha pereskedés helyett mediációt veszünk igénybe.

Válási mediáció. Mit kell tudni róla? - Szupervumen

Válási mediáció – mit kell tudni róla?

Ha a válásunk során mediációt veszünk igénybe, érdemes néhány dologot tudni mielőtt a folyamatba belevágunk. Az ismeretlen szituációktól a legtöbbünk kényelmetlenül érzi magát. Épp ezért sokat segít, ha felkészülten érkezünk. Ebben a cikkben a mediációs ülésre történő lelki felkészülésről van szó.

Megegyezni vagy pereskedni? - Szupervumen

Megegyezni vagy pereskedni?

Mediátorként rendszeresen járok házassági bontóperekre. Az a tapasztalatom, hogy a házasság felbontása előtt állóknak nem igazán van reális képe arról, hogy mi is történik egy bírósági eljárás során. Ez megmagyarázza, hogy sokan miért vágnak bele olyan könnyelműen egy évekig elhúzódó pereskedésbe házastársukkal.

Szupervumen - Válás gyerekekkel

Válás csemetékkel, avagy kié legyen a gyerek?

Túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy a gyermekelhelyezési perek a legcsúnyább perek közé tartoznak. Nem ritka ezekben a peres eljárásokban, hogy a szülők elmeorvosi szakértői vizsgálatot kérnek a másik szülőre, bízva abban, hogy a szakértő megállapítja a vizsgált édesanya vagy édesapa gyereknevelésre való alkalmatlanságát.

Kinek van igaza? - Szupervumen

Én mondom, te mondod…de kinek van igaza? – mit mond a mediátor?

A mediációk során gyakran tapasztalom, hogy a párok úgy érkeznek, hogy már évek óta nem beszélgettek egymással, mert már nem tudnak beszélgetni. Amikor megkapják a szót, mindenki mondja a saját gondolatait, a saját elképzeléseit, úgy, hogy valójában egyáltalán nem kíváncsiak arra, hogy a másik mit és miért szeretne.

Krízisben a házasságom - Szupervumen

Krízisben a házasságom. Váljak vagy ne? Érdemes mediátorhoz fordulni

Rengeteg példát látunk magunk körül arra, ahogy közvetlen környezetünkben veszekednek a barátok, ismerősök.

Amíg nem velünk történik mindez, addig ezek a dolgok távolinak tűnhetnek. Ám átélni – az egészen más, a házasság felbontása komoly krízist eredményez az életünkben… Mégis mi a legjobb, amit tehetünk?