Mediáció

mediáció (közvetítői eljárás) hatékonyabb és emberibb eljárás, mint bármely bírósági per. Nagy előnye, hogy a saját életünkre vonatkozó döntési lehetőséget magunknál tarthatjuk. A cél nem csupán a közös megegyezés, hanem az adott vitás helyzet – válás, szülői felügyelet, gyerektartás – mindenki számára elfogadható módon történő lezárása. A mediáció egy vitarendező eljárás, amit a mediátor irányít.

Szeretettel várjuk irodánkban, tájékozódjon a lehetőségekről egy személyes megbeszélés keretében.

Időpontfoglalás

Pereskedés helyett mediáció

Mediáció - dr. Farkas Dorottya jogász-mediátor

Nem az igazságot keressük

A mediáció során nem az a célunk, hogy eldöntsük kinek van igaza! A fő cél a konfliktus feloldása. Ehhez szükség van egy közvetítőre, ezt a szakembert hívjuk mediátornak. A döntés és a lehetőség mindenki kezében ott van, hogy megválassza, milyen úton kívánja rendezni konfliktusait. A legjobb vitarendezési mód a mediáció. Ebben maximális  segítséget nyújtunk Önnek, itt a Mediátorpontnál.

Időpontfoglalás
Mediáció - a megállapodás aláírása (dr. Farkas Dorottya)

Nem hozunk ítéletet

Fontos tudni, hogy a mediátor nem hoz döntést vagy ítéletet, mint a bíró egy per végén. Minden felmerülő kérdésben az érintettek határoznak, a megállapodásban csak az általuk jóváhagyottak kerülnek rögzítésre. A mediáció tehát a mediátor által végigvezényelt megegyezési folyamat. A mediáció nagy előnye az, hogy problémájára olyan kreatív megoldás születhet, amire bírósági keretek között nem feltétlenül lenne lehetőség.

Minden a válásról
A mediáció a felekről szól

A mediáció a felekről szól

Az ügy főszereplői Önök! A mediáció szakértői vagyunk, tehát a konfliktuskezeléshez, tárgyalási folyamathoz értünk, nem az adott vita témájához.  Kérdésekkel segítjük Önöket a megállapodáshoz való eljutásig, megmutatjuk, hogyan lehet másképp látni az adott konfliktust. Közreműködünk abban, hogy az Önök közötti kommunikáció megváltozzon. Akkor is, ha ez a mediáció előtt még elképzelhetetlennek tűnt.

A házasság vége
Baráti tanácsok válás előtt

Nem adunk tanácsot

Azért mert a mediáció nem a mediátorról, hanem a felek érdekeiről és szükségleteiről szól. Amennyiben a mediátor tanácsot adna, állást foglalna vagy döntést hozna a vitás kérdésekben, akkor a születendő megállapodás nem a felek sajátja lenne, hanem a mediátoré. A válás előtt állók – mire az irodánkba érkeznek – általában elengendő mennyiségű jótanácsot kaptak barátoktól, családtagoktól.

Blog: baráti tanácsok
Betartható megállapodásokat írunk

Megállapodásaink betarthatóak

A mediáció lényege az, hogy a mediátor irányít és kézben tart egy folyamatot. Ennek a végén egy minden résztvevő számára elfogadható és betartható okirat születik. A döntéseket az ügyfelek hozzák, a megállapodásban leírtakat pedig közösen fogalmazzák meg. A mediáció során született megállapodásokat hosszú távon is betartják a felek, mert ők maguk határoztak arról, hogy mi kerüljön az egyezségbe.

A válás menete
Ezeket nem mondjuk...

Ezt biztosan nem mondjuk

A vitapartnerének van igaza.

✕  A másik félnek ez vagy az jár.

✕  Önnek azt kell tennie, hogy…

✕  Ön köteles….

✕  Önt nem illeti meg az, hogy…

✕  Mediátorként úgy döntök, hogy…

Rólunk

A mediáció folyamata

1. A döntés meghozatala

Első lépésben Önnek el kell döntenie, hogy pereskedés helyett a mediációt választja. A mediáció egy önkéntes eljárás, melynek megindításához valamennyi fél beleegyezése szükséges.A mediációhoz ketten kellünk »

2. Időpontfoglalás

A mediátorral megbeszélik a személyes találkozás időpontját. Mindkét féllel külön-külön, négyszemközti előzetes megbeszélést tartunk, időpontot csak online lehet fogalalni hozzánk.Időpontfoglalás »

3. Előzetes megbeszélés

A négyszemközti előzetes megbeszélés jó alkalom arra, hogy további információkat kapjon a mediáció céljáról, menetéről és segítünk a technikai kérdések tisztázásában is.Előzetes megbeszélés »

4. Mediáció

A mediációs ülésre kijelölt időpontban mindkét félnek jelen kell lennie. A megbeszélés időtartama legfeljebb 3 óra. Ezt nem kell feltétlenül kihasználnunk. Sok esetünk volt, amikor a megállapodás ennél sokkal hamarabb megszületett.Ezért kerüljük el a pert »

5. Újabb mediáció(k) - szükség szerint

Egyes esetekben nem sikerül az első alkalommal közös megállapodásra jutni. Amennyiben az érintettek látnak esélyt a jövőbeli megegyezésre, akkor javasoljuk a további közvetítői megbeszéléseken való részvételt.Vigyázzunk a lelkünkre »

6. Megállapodás nélkül

Amennyiben nem látják a megállapodás esélyét, úgy további alkalmakra nem kerül sor, és a felek egy hosszabb bírósági per keretében kereshetnek jogorvoslatot vitás ügyükre és ügyvédi segítséget kérnek.Válóper szubjektív szemmel »

7. Megállapodás

Amennyiben a közvetítői eljárás során a felek egyezségre jutnak, a mediátor azt egy írásbeli megállapodásban rögzíti, melyet az mediáción részt vevő valamennyi fél és a mediátor egyaránt aláír.Ügyvéd nélkül »

8. Keresetlevél megírása, benyújtása

A megállapodás mellett segítünk a házasság felbontásához szükséges keresetlevél megírásában is. A keresetlevél és a megállapodás együttesen benyújtható az illetékes bíróságra.Díjaink »

A mediáció és a per összehasonlítása

Írjon nekünk!

A kérdése, kérése fontos számunkra. Küldjön email üzenetet nekünk a lenti űrlap segítségével.

  Név (kötelező):
  Email cím (kötelező):
  Üzenet:

  Időpontfoglalás

  Ügyfélfogadás kizárólag előzetes időpont egyeztetést követően! A foglalt időpontot megelőző 24 órán belül történő lemondás esetén a szolgáltatás (megbeszélés, mediáció) teljes díját ki kell fizetni. Kérjük, válasszon szolgáltatást, és foglaljon időpontot mediátor irodánkba a lenti űrlap segítségével.

  Loading...