Üzleti mediáció

Segítünk Önnek abban, hogy főnökével, üzlettársával, alkalmazottjával vagy munkatársával, nyugodt körülmények között megbeszéljék a közös munka során felmerülő, egyszeri vagy gyakorta visszatérő problémákat.

Az üzleti mediáció gyakran segít olyan kérdések tisztázásában, amelyek régóta elrontják a munkahelyi légkört.

Üzleti mediáció – tulajdonostársak közötti viták

Egy cég életében a tulajdonostársaknak rengeteg felelősségteljes döntést kell hozniuk. Amikor éveken keresztül összeköt minket egy cég egy vagy több másik emberrel, az sokszor olyan mint egy házasság.

Az üzleti partnerek a cég okán nagyon sok időt kénytelenek együtt tölteni, ami kiváló konfliktusforrás. Az hogy éveken át zökkenőmentes legyen a társak között a kapcsolat, nagyon komoly energiabefektetést igényel minden fél részéről. Itt is különböző személyiségek vannak összekötve, csak nem az anyakönyvvezető által, hanem egy gazdasági társaság által. A tapasztalat azt mutatja, hogy az üzleti kapcsolatok megromlásának egyik fő oka a szemléletbeli különbségek és a kompromisszumkészség hiánya.

Egy gazdasági társaság alapításánál még mindenki lelkes, nyitott a partnerek elképzeléseire. Azonban az évek elteltével minden tulajdonosnak határozott elképzelése kezd kialakulni arról, hogyan is kell az adott vállalkozást irányítani, milyen üzleti döntés lesz pozitív hatással a társaság jövőjére. Ez valójában jó dolog.

Üzleti mediáció

A helyzet komikuma viszont az (ha lehet, így fogalmazni), hogy a tulajdonostársak a gyakorlatban már kevésbé örülnek annak, ha egy másik üzlettárs a céget az ő elképzeléseivel teljesen ellentétes irányba szeretné vezetni. Azt hiszem, hogy azt nem is kell említeni, hogy a konfliktusok száma a különböző elképzelések számával arányosan kezd el növekedni. Az üzlettársak kapcsolata sokszor addig mérgesedik, amíg a közös cég sorsának rendezését már csak egy hosszadalmas peres eljárásban látják.

Segítünk rendezni a munkahelyi konfliktusokat

Egy sikeres vállalkozás sikerét az is adja, hogy a társaság tagjai mennyire képesek szót érteni egymással. A mediáció kiváló eszköz arra, hogy a cégen belül felmerülő eltérő álláspontokat egymáshoz közelítsék.

Sokszor egy-egy mediációs ülés teljesen új alapokra tudja helyezni az addigi üzleti kapcsolatot. Az üzleti mediáció képes új lendületet vinni a cégvezetésbe.

Amennyiben már folyamatban van a per, akkor is lehetőség van arra, hogy egy közvetítői eljárás során megállapodást kössenek, majd ezt a megállapodást a bíróságra benyújtva rövid úton lezárhatják peres ügyüket.

Gazdasági mediáció – cégek közötti viták rendezése

Előfordulhat, hogy két gazdasági társaság (cég) között merül fel jogvita. Ez leggyakrabban abból adódik, hogy valamelyik fél nem fizette ki határidőre a másik cég által nyújtott szolgáltatást vagy leszállított árut, vagy a vállalt és előre kifizetett megbízást nem teljesítette. Ilyen esetekben is érdemes a pereskedés előtt megkísérelni egy mediációs egyezség megkötését. Tapasztalatunk szerint egy peres eljárás megindítása után a felek között jelentősen megromlik a korábbi üzleti kapcsolat, a fizetési, illetve teljesítési hajlandóság még inkább csökken.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy egy ilyen peres eljárás megindítása komoly költségekkel jár (a pertárgy értékének 6%-os peres eljárási illetéke, ügyvédi munkadíj, perköltség, szakértői díjak, végrehajtási eljárási költségek).

Üzleti mediáció - kézfogás

Gyorsítsa a folyamatot mediációval!

A peres eljárás mindig egy hosszú folyamat, akár évekbe is telhet, amíg a bíróság jogerős ítéletet hoz egy gazdasági ügyben. Ez sokszor azt jelenti az ügyben érintetteknek, hogy a követelésükhöz is csak évek után jutnak hozzá.

mediációs eljárás során a közvetítő segítségével, a bírósági eljárás lefolytatásánál lényegesen rövidebb idő alatt a felek egy olyan megállapodást köthetnek, amely mindenki számára elfogadható és teljesíthető.

Munkahelyi, munkaügyi konfliktusok rendezése

A munkaviszonyban álló emberek többsége legalább napi 8 órát tölt a munkahelyén. Tudjuk jól, hogy a gyakorlatban ez legtöbbször 9-12 órát jelent.

Ez rengeteg idő. Elmondhatjuk, hogy sokszor több idő, mint amit a családunkkal töltünk. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hangulatban és körülmények között töltjük ezt a nem kevés időt. Mivel csak nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy egyedül dolgoznak, az emberek többségének komoly erőfeszítés a munkatársakkal való napi szintű együttműködés. Ez érthető, hiszen nem vagyunk egyformák és a különböző világnézetek miatt rengeteg olyan impulzus ér minket munkatársainktól ami felborzolja idegeinket. Sokan úgy érzik, hogy annyira különböznek egy kollégájuktól, hogy képtelenek együtt dolgozni.

Munkahelyi mediáció

Felmondás

Másik gyakori eset, amikor úgy érezzük, hogy munkaviszonyunkat jogellenesen szüntette meg velünk szemben munkáltatónk. Mielőtt hosszú pereskedésbe kezdenénk, érdemes megkísérelni egy mediációs eljárást, ahol nyugodt körülmények között tisztázhatjuk munkáltatónkkal az adott helyzetet, megállapodást köthetünk. A mediátor mindent megtesz annak érdekében, hogy a felek megegyezzenek és az ügy mindenki számára elfogadható módon záródjon az üzleti mediáció során.

Ne feledje, hogy mindig jobb, ha Ön is aktív részese, nem pedig kívülálló szemlélője az Önt érintő folyamatoknak. Egy bírósági eljárás során nem tudhatja előre, hogy az Ön ügyébe milyen döntést fog hozni a bíróság. Azt is fontos megemlíteni, hogy sokszor erre a bizonytalan kimenetelű döntésre éveket kell várnia.

Konfliktusok munkatársakkal

Nincs annál rosszabb érzés, mint úgy eltölteni egy munkanapot, hogy közben nem szólunk egymáshoz a mellettünk dolgozóval vagy haragban vagyunk a felettesünkkel. Ezeket az állapotokat nem szabad huzamosabb ideig fenntartani, mert a konfliktusok csak elmélyülnek, a nézeteltérések kiéleződnek.

mediáció kiváló eszköz arra, hogy lezárja a régóta húzódó munkahelyi konfliktusait. A mediátor segít abban, hogy megértsék Önt és hogy Ön is megértse kollégája vagy felettese hozzáállását. A mediátor közreműködésével egy mindenki számára elfogadható megoldást dolgoznak ki. Ne söpörje a szőnyeg alá munkahelyi problémáit, vegye kezébe az irányítást és kezdeményezzen egy mediációs eljárást vitapartnerével. Rendezze vitáit és töltse jó hangulatban munkanapjait!