A válás menete

A válás menete alapvetően nem egy bonyolult folyamat – jellemzően mi magunk bonyolítjuk azzal, hogy – a megegyezés hiányában – évekig pereskedünk. Mi azon dolgozunk, hogy a válás időszakát elviselhetőbbé tegyük az ügyfeleink számára. A sokéves bírósági és közvetítői tapasztalatunk alapján mi a mediációt tartjuk a legcélravezetőbbnek. A döntés a mi kezünkben van, hogy az alábbi három közül melyik utat választjuk a magunk számára.

Pereskedés

Az első út a pereskedés, az "ügyvédek harca", a volt párunk "legyőzése", és az elégtétel vétel. Ez egy rendkívül rögös és széles út. Elsőre csábítónak, könnyűnek és kézenfekvőnek tűnhet – minden efelé terel minket (a sérelmeink, a család, barátok, média). A valóságban ez az út oda vezet, hogy egy idő után lelkileg és fizikailag egyaránt kimerülve és kiüresedve érezzük magunkat. A végkimenetel pedig bizonytalan. Időben és pénzben előre felbecsülhetetlen.

Válás önerõbõl

A második út, ahol mindenféle külső segítség nélkül, önerőből – négy fal között a párunkkal mindent megbeszélve és közös akaratunkat írásba foglalva – mi magunk nyújtjuk be a bíróságra a keresetlevelet, ami alapján felbontják a házasságunkat. Ez az út akkor járható zökkenőmentesen, ha rendelkezzünk kellő tudással és tapasztalattal a válás ügymenetében.

Mediáció

A harmadik út, amikor a váláshoz mediátor segítségét vesszük igénybe. Tudjuk, hogy a legtöbben életükben csak egyetlen egyszer válnak, tehát ez nem egy mindennapi helyzet számukra.

Válás menete

A válás menete mediációval

A válás menete 5 lépésből áll. A közös elhatározással kezdődik, a mediátorral történő személyes találkozást (előzetes megbeszélést) követően a mediációval folytatódik, majd a megfelelő iratok bíróságra történő beadásával és a válás kimondásával zárul. Az alábbiakban ezt az 5 lépést írjuk le részletesebben:

 

1. Közös elhatározás

A békés válás menete azzal kezdődik, hogy a férjünkkel / feleségünkkel közös döntést hozunk abban, hogy a váláshoz mediátort veszünk igénybe. Ez meghatározó pillanat. Befolyásolni fogja a válás hangulatát és hosszát.

Ha úgy érzi, hogy van esély a békés válásra, akkor érdemes megemlíteni a mediáció lehetőségét a férjének, feleségének. Kérje meg őt, hogy látogasson el a válási oldalunkra, tekintse meg a válás menete kapcsán leírt információkat, tájékozódjon, hogy miért jobb út a mediáció.

Várja meg, amíg házastársa is elhatározza magát a mediáció mellett. Ne sürgesse őt a döntés meghozatalában. Fontos, hogy a válás során is próbáljunk meg tekintettel lenni – a lehetőségekhez mérten – a másikra. A közös elhatározás a kulcsa mindennek.

2. Szóbeli tájékoztatás – találkozás a mediátorral

Első alkalommal mindenki külön-külön találkozik a mediátorral. Ön elmondja, hogy milyen céllal érkezett és miben várja a mediátor segítségét, felteszi a kérdéseit a válás menetével és a mediációval kapcsolatban.

A mediátor elmondja, hogy hogyan is zajlik ma egy válás Magyarországon, milyen dokumentumok szükségesek hozzá, mennyi időbe telik, milyen kérdésekben szükséges megállapodnunk férjünkkel, feleségünkkel a válás beadásához, stb.

Átbeszéljük, hogy a mediáció miben tud segíteni Önöknek. Ez azért jó, mert az Ön előtt álló – idáig megfoghatatlan – esemény elkezd kirajzolódni, és világossá válik, hogy az adott esetben milyen irányba érdemes elindulni. Ez a beszélgetés egyben felkészítés is a mediációra.

 

3. Mediáció

Itt már hárman vagyunk jelen. A mediációs megbeszéléseket délelőtti időpontban célszerű megtartani. Miért? Mert kipihenten jobban tud tárgyalni a házastársával. Fontos tehát, hogy a mediáció előtt ne érje túl sok külső inger. Ha már végigdolgozott egy napot, esetleg több egyéb témával kapcsolatos rossz hír érte, akkor fáradt és leharcolt lesz – ez nem jó alapja semmiféle megállapodásnak.

Fontos, hogy lélekben – amennyire lehet – felkészülve érkezzen. Erről alább, egy külön részben részletesebben is írunk. Ne ringassa magát olyan illúziókba, hogy majd minden megoldódik egy csapásra a mediáción, és a mediátor Ön helyett megoldja a helyzetet, Ön pedig nyugodtan hátradőlhet.

A válás menete során mindenkinek kőkeményen bele kell állnia a helyzetbe. A mediátor ott lesz, és segíteni fog abban, hogy a megbeszélések békés mederben zajlódjanak (már amennyire ez az adott helyzetben lehetséges), és segíteni fog abban, hogy a házastársak kommunikálni tudjanak egymással. Segíteni fog abban, hogy a másikhoz eljusson az az információ, ami korábban esetleg évekig nem jutott el. Ez jó tárgyalási alap lesz majd a későbbiekben.

Az irodánk kialakításakor arra törekedtünk, hogy a légkör sokkal barátságosabb és kevésbé hivatalos legyen, mint egy tárgyalóterem. Mégis sokszor azt látjuk, hogy – annak ellenére, hogy az előzetes megbeszélésen erről tájékoztatjuk az ügyfeleinket – sokan nincsenek felkészülve arra, hogy a mediáció nem egy délutáni közös teázgatás vagy könnyed csevegés.

4. Megállapodás, keresetlevél

Miután sikerült minden szükséges kérdésben közös nevezőre jutniuk a házastársával, a mediátor írásba foglalja az egyezségüket. A megállapodást négy példányban nyomtatja ki a mediátor, és Önökkel együtt aláírja azt. Ez az okirat bizonyítja a bíróság számára egyértelműen az Önök közös akaratát és azt a tényt, hogy mediációs eljárásban vettek részt.

A későbbiekben a megállapodást a keresetlevéllel együtt a felperes nyújtja be az illetékes bíróságra. A felperes az a személy, aki a házassági bontópert kezdeményezi. A mediátor részletes tájékoztatást ad a válás menetéről, a keresetlevél benyújtásának módjáról és elkészíti a keresetlevelet. A megállapodás és keresetlevél megírásának a díjait itt találja.

 

5. A válás menete a tárgyalóteremben

Sokan izgulnak a válóperes tárgyalások előtt, mert korábban még sosem jártak bíróságon. A válás menete itt sem bonyolult. A válásról szóló oldalunkon igyekeztünk Önnek minden fontosabb információt összegyűjteni a tárgyaláson előforduló bírói kérdésekről, a tárgyalótermi körülményekről, illetve arról, hogy például kinek mikor kötelező megjelennie a bíró előtt.

A válás menete, a válóper hossza több tényezőtől is függ. Számít, hogy van-e kiskorú gyermekünk, számít, hogy közös megegyezéssel vagy tényállásos bontással válunk-e el. A közös megegyezéses válások mindig rövidebbek.

Érdemes tudni, hogy egyes törvény által meghatározott esetekben a bíróság kötelezhet bennünket arra, hogy mediáción vegyünk részt – emiatt is jó döntés az, hogy már a kereset beadását megelőzően mediátorhoz fordulunk.

A válás menete a bíróságon - Fővárosi Törvényszék


 

Felkészülés a mediációra

A válás menete során fontos, hogy mielőtt a mediációs megbeszélésre indulnánk, adjunk magunknak néhány percet, és gondoljuk át a következőket:

 

Idõpont foglalás

Ügyfélfogadás kizárólag előzetes időpont egyeztetést követően! A foglalt időpontot megelőző 24 órán belül történő lemondás esetén a szolgáltatás teljes díját ki kell fizetni. Kérjük, válasszon szolgáltatást, és foglaljon időpontot a lenti űrlap segítségével.

Loading...