Válási tanácsadás barátoktól

Amikor komolyan megfogalmazódik bennünk a gondolat, hogy házasságunk válással fog végződni, a legritkább esetben tartjuk azt magunkban. Ez egy olyan élethelyzet, amit valakivel meg kell osztanunk, mert kell a válási tanácsadás, csalódottak vagyunk, fáradtak vagyunk, kilátástalanok vagyunk.

Ha nem jogvégzett emberek vagyunk, akkor általában fogalmunk sincs, hogy mit csináljunk. Jól jönnek ilyenkor a barátok, tanácsok. A jelenet pedig jellemzően úgy néz ki, hogy a barátunk/barátnőnk vagy családtagunk kanapéján ülve, jobb esetben egy boros pohárral a kezükben, a fejünket fogva azt mondjuk, hogy: “Fogalmam sincs mit csináljak.”

Válási tanácsadás - barátnők kávé mellett

Válási tanácsadás - jószándékból

A tanácstalanságunkra reagálva a barátainktól – szívből jövő jóakaratból és szeretetből – elkezdenek záporozni az életünkre, a jelen helyzetünkre vonatkozó ötletek – elkezdődik a válási tanácsadás. Abban biztosak lehetünk, hogy a körülöttünk élőknek konkrét véleménye lesz arról, hogy nekünk mit kellene tennünk egy ilyen helyzetben. Markáns, szolidáris véleményük.

Válási tanácsadás - tipikus baráti tanácsok

Tipikus baráti tanácsok

  • Azonnal keress egy ügyvédet!
  • Szüntesd meg a közös bankszámlát!
  • X összegű gyerektartást minimum követelj!
  • Ne bízz benne, mert csak rosszat akar neked!
  • El ne költözz a lakásból!
  • Vedd fel a telefonoddal a beszélgetéseiteket!
  • Mondd meg neki, hogy, ha nem fizet, akkor nem láthatja a gyereket!
Foglaljon időpontot
Válási tanácsadás - Anonymus

Kérdés: akitől a válási tanácsadás érkezik az ügyvéd? Pszichológus? Járt már bíróságon? Tudja mit jelent a tartásdíj? Tudja mire lehet számítani egy vagyonmegosztás során? Tudja milyen végigcsinálni egy gyermekelhelyezési pert? Tudja  milyen évekig perben állni valakivel? Amennyiben ezekre a kérdésekre a válasz igen, úgy nyugodt szívvel elfogadhatjuk a tanácsait, hiszen a témában járatos szakemberrel van dolgunk, tudja mi az a válási tanácsadás.

Foglaljon időpontot

A tapasztalt szakemberek tanácsára érdemes hallgatni

Amennyiben a kérdésekre adott fenti válaszok tapasztalt szakembertől származnak, úgy nyugodt szívvel elfogadhatjuk a tanácsait. A tapasztalt, témában járatos szakemberek tudják mi az a válási tanácsadás.

Abban az esetben, ha a fenti kérdéssorból az derül ki, hogy nem tapasztalt szakember a tanácsadónk, akkor nem árt, ha megszólal bennünk egy vészcsengő, ami arra késztet minket, hogy legalább némi fenntartással fogadjuk a jótanácsok áradatát.

A pokolba vezető út is...

A rokonokat és a barátokat pedig nem lehet hibáztatni, mert ők tényleg szeretnének nekünk segíteni és tényleg jót akarnak és annyira együttérzőek, hogy beleképzelik magukat a mi helyzetünkbe és csupán azt mondják el nekünk, hogy ők mit tennének.

Van azonban egy árnyoldala a kért vagy kéretlen jótanácsoknak, a válási tanácsadás folyamatának. Az, hogy a kívülről érkező gondolatok jellemzően beágyazódnak annak az embernek a tudatába, aki épp krízishelyzetben van, válik és kapaszkodót keres.

...jó szándékkal van kikövezve

Mi történik ezután? Mivel hirtelen rengeteg információt hallottam – tegyük fel a legjobb barátomtól – a válásomról (amiben előtte teljesen tanácstalan voltam), hirtelen felvértezve érzem magam és elindulok harcolni. A jogaimért, a gyerekemért, a lakásomért, az autómért, a cégemért, a futópadért, amit anno közösen vettünk… Az általam hallott jótanácsok közül kiválasztom azt, amelyikkel a leginkább tudok azonosulni és onnantól kezdve rendíthetetlenül menetelek a célom felé.

Időpontfoglalás

Válási tanácsadás – a mediáció szemszögéből

A tisztánlátás végett: nem szeretnénk a válási folyamatot rózsaszín mázba csomagolni. Nem ez a válási tanácsadás lényege. A válás kemény dolog. Tudjuk, hogy sokszor egy válási szándék mögött borzalmas évek, kimerült emberek, komoly sérelmek, megcsalás, betegségek, emberi és anyagi veszteségek, fenyegetések, családon belüli erőszak, stb. áll. Az emberek nem jókedvükben válnak, és nem is azért mert látnak jobb megoldást a közös életükre, ez nem kérdés.

Nagyon nem mindegy, hogy hogyan zárjuk le a közös életünket. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy olyan közös élet, ami sok évvel ezelőtt a legnagyobb boldogságban köttetett össze. Ez nem jelenti, hogy együtt kell maradjunk, ha úgy érezzük, hogy ez már nem működik. Ez pontosan annyit jelent, hogy a lelkünk legmélyén tudnunk kell, hogy ahogy annak idején összhangban voltunk, úgy a végét is harc nélkül, méltósággal le kell tudnunk zárni.

Lélekben fel kell készülnünk, hogy ez egy mindkét félnek nehéz folyamat, azonban felbecsülhetetlen értékkel bír, ha pereskedés és évekig tartó vita nélkül sikerül közös megállapodásra jutni. A válási mediáció – a válási tanácsadás alternatívája – pont ebben nyújt segítséget a feleknek. Merjünk szakértő segítséget igénybe venni!

Időpontfoglalás